21
Kesäkuuta, 2023
Toimisto
Julkiset tiedotteet

Merikarhut 90-vuotta – Sadat merikarhut kohtaavat kesäjuhlilla Ahvenanmaalla 

Merikarhut kokoontuvat kesäjuhlaan Maarianhaminaan juhlistamaan 90-vuotista toimintaansa - matkapurjehduksen monet muodot korostuvat juhlavuoden toiminnassa

Suomen vanhin ja suurin matkapurjehtijoiden yhdistys Merikarhut – Sjöbjörnarna ry käynnistää juhlavuoden vieton näyttävästi Maarianhaminassa järjestettävällä kesäjuhlalla 29.–30.6.

Maarianhaminaan rantautuu kesäkuun lopulla noin 150 venekuntaa ja 350 henkilöä. Suurin osa osallistujista purjehtii omalla veneellään Ahvenanmaalle. Pääosa jäsenveneistä kiinnittyy lännen puolelle ÅSS:n vierasvenesatamaan. Merikarhuveneen tunnistaa maston saalingissa liehuvasta vihreästä viiristä. Jäsenet voivat saapua juhlaan myös ilman omaa venettä. Juhlaan ovat kutsuttuina kaikki jäsenet.

Merikarhujen toimintaan voi tutustua tarkemmin ÅSS:n satamassa kaksipäiväisen tapahtuman aikana.

Kesäjuhlan pääpaikkana toimii Mariepark, missä järjestetään jäsenten iltajuhla perjantaina 30.6.

Merikarhujen 90-vuotisjuhlavuoden teemana on yhdistyksen toiminnan ytimessä oleva matkapurjehdus. Merikarhujen kommodori Peter Forssell kertoo, että matkapurjehtijoiden yhdistyksen kesäjuhlat järjestetään tavallisesti omissa tukikohdissa, mutta tasavuosina juhlat järjestetään kotikulmien sijasta vähän kauempana. Siksi tänä vuonna juhlapaikaksi valikoitui Maarianhamina.

”Ahvenanmaan saaristo on upea osa Suomea ja Maarianhaminalla on pitkä historia merenkulun saralla.”

Merikarhuilla on käytössä kolme satamaa Ahvenanmaalla, Husössä, Jomalössä ja Degerössä.

”Saarimaakunta on käytännössä kaikille jäsenille hyvin tuttu purjehduskohde.”

Merikarhut haluaa edistää matkapurjehdusta perhemiehistöllä. Forssell pitää tärkeänä, että yhdistys on pystynyt 90-vuotisen historiansa aikana edistämään matkapurjehdusharrastusta tarjoamalle jäsenistölleen koulutusta ja vinkkejä esimerkiksi purjehdusreiteistä väylien ulkopuolella sekä kiinnostavista purjehduskohteista. Eskaaderit ovat jokakesäinen perinne. Esimerkiksi kesän 2022 eskaaderi suuntautui Saksan Rügeniin ja vuonna 2024 suunnataan Ruotsin Höga Kustenille.

Olennainen osa toimintaa on myös ympäristön huomioiminen.

”Päivitimme tänä vuonna järjestön ympäristöohjelman. Haluamme olla ympäristöystävällisen veneilyn edelläkävijä.”

Nykyään Merikarhut tarjoaa jäsentensä käyttöön laajan satamaverkoston.

”Käytämme saaristolaisten palveluja satamien ylläpidossa ja näin toimimalla pidetään myös saaristoa elävänä."

Merikarhuveneiden vihreä viiri on tuttu näky vesillä ja satamissa.

”Jäsenet veneilevät paljon. Kauden aikana tyypillinen merikarhuperhe purjehtii yli 1 000 meripeninkulmaa ja viettää noin 50 päivää kaudessa vesillä.”

Lisätiedot ja haastattelupyynnöt:

  • Kommodori Peter Forssell (Merikarhut ry:n asiat) p. O40 5322 273
  • Taru Rautio, Tapahtuman järjestelyt, p 040 755 6907

Merikarhut – Sjöbjörnarna ry on perustettu 1933 ja on arvostettu matkapurjehtijoiden yhdistys. Merikarhut harrastavat aktiivisesti matkapurjehdusta erityisesti Itämeren alueella. Yhdistys hallinnoi lähes 30 saaritukikohtaa ja järjestää jäsenilleen purjehduskauden ulkopuolella koulutustapahtumia veneilyyn ja meriympäristöön liittyen. Yhdistyksellä on noin 2700 jäsentä.

Kirjoita kommentti